~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Καθόμουν και έκλαιγα για την Ελλάδα. Παναγιά μου βοήθα και αυτή τη φορά τους Έλληνες". Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός
ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός


Μετάφραση [Translate]

Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ


Dionisis Vitsos
ΖΑΚΥΝΘΟΣ


ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

«Στ’ Εθνος που αδελφοσύρθηκε κι έδιωξε τους θεούς
Στ’ Έθνος που μύριους κρέμασε εις το Σταυρό Χριστούς
Στ’ Έθνος που χέρι ευρέθηκε για τον αφανισμό σου
Τι θες να κάμει Αθάνατε, το κρύο μάρμαρό σου;»
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΑΣΙΑΝΟΣ (1853-1908),
 Κουρέας, ποιητής και συνθέτης από την Ζάκυνθο

~~~~~~
[Ο πιο γνωστός ανδριάντας του Ι.Καποδίστρια στο Ναύπλιο αποκαλύφθηκε το 1932, όταν πλέον ο Ι. Τσακασιάνος δεν ήταν στη ζωή. 
Οπότε μάλλον ποίημα γράφτηκε για έργο του γλύπτη Λεωνίδα Δρόση, το οποίο ολοκλήρωσε ο μαθητής του Γεώργιος Ξενάκης στην Κέρκυρα το 1875. Η περιοχή που είναι το άγαλμα λέγεται σήμερα "Καποδίστριας".
Ο ανδράντας αυτός είναι το πρώτο δημόσιο μνημείο στην Ελλάδα με θέμα του τον Α' Κυβερνήτη.Ο ανδριάντας βρίσκεται σε ψηλή βάση και σαν σύνολο, το έργο, προσδίδει επισημότητα και σεβασμό στο θέμα του. 
Το γλυπτό φιλοτεχνήθηκε σε μάρμαρο.
Ο χρηματοδότης της δημιουργίας του αγάλματος Ιωάννης Τουρλινός ήταν γόνος επιφανούς κερκυραϊκής οικογένειας, στην οποία ανήκε, μεταξύ άλλων, ο ναός της Υψηλής Θεοτόκου Ευαγγελίστριας και Αγίου Συμεών (πλατεία Λεμονιάς). Το 1727 μέλη της οικογένειας αναφέρονται μεταξύ των Διακοσμητών ( Addobbatori ) που ασχολούνταν με τη διευθέτηση των σχετικών με την υποδοχή των εκάστοτε Γενικών Προβλεπτών στο νησί.
~~~~~~
Ο γλύπτης Λεωνίδας Δρόσης (1834-1884) του οποίου ο πατέρας ήταν Βαυαρός ( Dorsch ), αρχικά υπέγραφε ως Τόρσης και αργότερα Δρόσης. Υπήρξε από τους κυριότερους εκπρόσωπους της νεοκλασικής τεχνοτροπίας στη γλυπτική στην Ελλάδα Το 1868 διορίστηκε καθηγητής στο Πολυτεχνείο. O Σίνας του ανάθεσε τα γλυπτά της Ακαδημίας Αθηνών (αετώματα, Απόλλων, Αθηνά)
~~~~~~
Ο γλύπτης Γεώργιος Ξενάκης, αναφέρεται μεταξύ των καλλιτεχνών που πήραν μέρος με έργα τους στην «Δ΄ Ολυμπιάδα» του 1888. 
~~~~~~
Στην μπροστινή πλευρά της βάσης υπάρχει η επιγραφή: 
I. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ / ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ / ΤΗΣ / ΕΛΛΑΔΟΣ. Στην αριστερή πλευρά διαβάζουμε την επιγραφή που αφορά στην ανέγερση του έργου: ΤΟΝ ΠΕΡΙΔΟΞΟΝ ΠΟΛΙΤΗΝ / ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΜΕΓΑΝ ΕΥΕΡΓΕΤΗΝ / ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΤΩ ΔΕ / ΕΓΕΓΗΡΕΝ / ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥΡΛΙΝΟΣ / ΣΥΜΠΡΟΘΥΜΗΣΑΜΕΝΟΥ / ΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΔΗΜΟΥ / ΤΗ ΦΙΛΟΤΙΜΩ / ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΔΩΡΟΥ ΑΝΔΡΟΣ / ΠΡΟΑΙΡΕΣΕΙ. Ενώ στην δεξιά πλευρά υπάρχει η υπογραφή και η χρονολογία του έργου: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΔΡΟΣΗΣ / ΕΡΓΟΥ ΗΡΧΕΝ / ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ / ΕΠΙ ΠΕΡΑΣ ΗΓΕΝ / ΕΤΕΙ ΑΩΠΕ"]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου