~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
............"Καθόμουν και έκλαιγα για την Ελλάδα. Παναγιά μου βοήθα και αυτή τη φορά τους Έλληνες". Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός
ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός

Μετάφραση [Translate]

Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013

Η ιστορική και αρχαιολογική έρευνα μέσα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στην Πελοπόννησο

Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Πελοποννησιακών Σπουδών (Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία της Γ. Γραμματείας Πολιτισμού), σε συνεργασία με τα Γ.Α.Κ. Νομού Αρκαδίας και τον Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών - Οικολόγων, προχωρεί σήμερα στην ανακοίνωση της 2ης Εγκυκλίου- Πρόσκλησης συμμετοχής σε Διημερίδα με τίτλο:
"Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ και ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΩΝ Γ.Α.Κ. ΝΟΜΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΑ ΑΛΛΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ". 

 Η Διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη. Προτεινόμενη ημερομηνία υλοποίησης της Διημερίδας είναι το διήμερο Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου - Σαββάτου 28 Σεπτεμβρίου (ή, εναλλακτικά, το διήμερο Παρασκευής 04 Οκτωβρίου - Σαββάτου 05 Οκτωβρίου) του τρέχοντος έτους.

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν δήλωση συμμετοχής στη Διημερίδα, ως ομιλητές, να το πράξουν μέχρι την 20η Μαΐου.

ΕΓΓΡΑΦΑ – ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΚΑΤΑΤΕΘΕΙΜΕΝΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ 
ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Τα αρχεία που θα παρουσιαστούν, ανήκουν στην μεγάλη κατηγορία των Δημόσιων Αρχείων & ανασύρθηκαν από τις ξεχασμένες γωνιές τους, προκειμένου να τα «ξαναδεί» το κοινό & οι ερευνητές. Το υλικό που περιέχεται στα διοικητικά αρχεία της Νομαρχίας ή στα Δημοτικά των κοινοτήτων που καταργήθηκαν, ξαφνιάζει με την ποικιλομορφία του αυτόν που θα έλθει για πρώτη φορά σ’ επαφή μαζί του. Θα διαπιστώσει ότι μπορεί ν’ αποτελέσει πολύτιμη πρωτογενή πηγή πληροφορίας για πολλούς ερευνητικούς κλάδους. Η ενημέρωση γι’ αυτό το αρχειακό υλικό θα προσφέρει ίσως στους χρήστες νέες ιδέες για το που μπορούν να «συναντήσουν» τις πληροφορίες που αναζητούν.
Γιάννης Γεωργούλης
Γ.Α.Κ. Αρχεία Νομού ΑρκαδίαςΟΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΠΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Στις συλλογές των Γενικών Αρχείων του Κράτους- Αρχείων Ν. Λακωνίας εμπεριέχονται αρκετά Αρχεία, τα οποία περιλαμβάνουν μαρτυρίες και στοιχεία που αφορούν σε αρχαιολογικά κατάλοιπα ή σε συνεργασίες των υπηρεσιών και των πολιτών της περιοχής με το πρώην ΥΠΠΟ ή ΥΠΠΟΤ και σημερινό Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. κατά τον 19ο και 20ο αιώνα. Τα Αρχεία που κυρίως παρέχουν τέτοιου είδους σημαντικές πληροφορίες είναι το Αρχείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - δηλαδή της Nομαρχίας (σημερινή Περιφερειακή Ενότητα), των Δήμων και των Κοινοτήτων της Λακωνίας.

Πέπη Γαβαλά
Γ.Α.Κ.Αρχεία Ν. Λακωνίας

Ο 19ος ΑΙΩΝΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ, ΚΑΤΑΤΕΘΕΙΜΕΝΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, Ν. ΗΛΕΙΑΣ

Η καθημερινή ζωή της περιοχής της ορεινής Ανδρίτσαινας, η μετακίνηση του πληθυσμού στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, η σχέση με τις «γραικικές κοινότητες» της Σμύρνης της Μικράς Ασίας , μέσα από τις αγοραπωλησίες , τα προικοσύμφωνα και τα πληρεξούσια, που έχουν συνταχθεί από συμβολαιογραφούντες Ειρηνοδίκες και συμβολαιογράφους της Ανδρίτσαινας το 19ο αιώνα.

Ιωάννα Τζουανοπούλου
Γ.Α.Κ. Αρχεία Νομού Ηλείας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 19ο ΑΙΩΝΑ 
ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ

Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους –Αρχεία Νομού Αργολίδας απόκειται το αρχείο του Δήμου Ναυπλιέων (1835-1979). Γνωρίζοντας τη σημασία και το περιεχόμενο του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά το 19ο αι., δε μας ξενίζει η ύπαρξη πολλών και ποικίλων πληροφοριών σχετικών με τις αρχαιότητες, οι οποίες πληροφορίες εμπεριέχονται στο δημοτικό αρχείο. Στην παρούσα ανακοίνωση θα προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε τα σχετικά με τις αρχαιότητες τεκμήρια του δημοτικού αρχείου υπό το πρίσμα των τοπικών συνθηκών και του ιστορικού γίγνεσθαι της εποχής.

Δημήτρης Χ. Γεωργόπουλος
Γ.Α.Κ. –Αρχεία Νομού Αργολίδας

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΤΕΓΕΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΤΕΓΕΑΤΙΔΟΣ, 
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

Παρουσιάζονται ιστορικά έγγραφα που αφορούν στην ίδρυση και στην πρώτη έκθεση του Μουσείου Τεγέας, καθώς και στο καθεστώς προστασίας των αρχαιοτήτων κατά τη χρονική περίοδο που προηγήθηκε της ίδρυσης του Μουσείου.
Γρηγόρης Γρηγορακάκης
ΛΘ΄ ΕΠΚΑ Αρκαδίας

«KΑΦYΑΙ [XΩTOYΣA] MANΤΙNΕΙAΣ: ΙΣTΟPΙKΟ ΣXEΔΙΑΣMA, ΠEΡΙΓPΑΦΗ TΩN ΑPXAΙΩN THΣ YΠΑΙΘPOY»: ΟΙ ΚΑΦΥΕΣ ΤΟΥ ΑΡΚΑ ΛΟΓΙΟΥ Γ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΡΧΕΙΟ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ (ΣΑΓΙΑ), Γ.Α.Κ. ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Οι αναφορές του Αρκά Λογίου Γ. Πετρόπουλου (Σαγιά), που βρίσκονται στα Γ.Α.Κ. Νομού Αρκαδίας στην Τρίπολη, αποτελούν το έναυσμα για την αρχαιολογική και τοπωνυμική μελέτη των αρχαίων Καφυών.
Σταμάτης Φριτζίλας
ΛΘ΄ ΕΠΚΑ Αρκαδίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου